БІОЛОГІЧНІ ТА ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СТАРІННЯ МОЛОДИХ ЖІНОК В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОЇ АГРЕСІЇ - Боярська, З.О.; Оверчук, В.А.; Костенко, В.О.; Рукшенас, О.Б. (Світ медицини та біології, 2024)
Дослідження аналізує вплив воєнного стресу на процес старіння у 95 молодих жінок в Україні, вивчаючи зв’язок між їх хронологічним, біологічним та психологічним віком. Застосовуючи комплексні методи оцінки, включно з вимірюванням біологічного віку, психологічного віку, швидкості старіння, рівней особистісної та реактивної тривожностей, стресостійкості та позитивного ментального здоров’я, дослідження підкреслює, як тривалий стрес прискорює біологічне старіння. Виявлено, що хронологічний вік має сильніший зв’язок з психологічним віком, ніж з біологічним, із значними різницями в швидкості старіння між групами. Зокрема, група з прискореним старінням відзначається вищим біологічним віком, але нижчим психологічним, що може свідчити про меншу усвідомленість старіння або оптимістичну тенденцію в оцінці власного здоров’я. Водночас, висока стресостійкість у цієї групи може бути індикатором адаптації до стресу за рахунок фізіологічних витрат, що сприяє швидкому старінню. Висновки підкреслюють необхідність розробки стратегій для підтримки психічного здоров’я та протидії біологічному старінню в умовах стресу, вказуючи на складність взаємодії між стресом і старінням.