СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ПРОРІЗУВАННЯ ПОСТІЙНИХ ЗУБІВ У ПЕРІОД ПІЗНЬОГО ЗМІННОГО ПРИКУСУ - Гороховський, В.В.; Дєньга, О.В.; Шнайдер, С.А.; Горохівський, В.Н.; Суслова, О.В.; Маслов, О.В.; Бурдейний, В.С. (Світ медицини та біології, 2024)
Дослідження присвячене встановленню регіональних термінів прорізування постійних зубів у дітей 9–12 років міста Одеси. Стоматологічне обстеження проводили за загальноприйнятою методикою з використанням стандартного стоматологічного інструментарію, що входить до набору для обстеження. Діти були розподілені на групи відповідно до віку та статі. Пацієнтів обстежували на основі значень віку та періоду прорізування зубів. проведених досліджень свідчать про більш раннє формуванні постійного прикусу у більшості обстежених дітей. У обстежених дівчат формування постійного прикусу завершувалось раніше, ніж у хлопчиків. Отримані дані дослідження необхідно враховувати під час планування та розробки програми профілактики основних стоматологічних захворювань, а також використовувати при встановлені біологічної зрілості та визначені загального розвитку дитини.