МІКРОБІОЛОГІЧНА ОЦІНКА МЕДИКАМЕНТОЗНОГО ОЧИЩЕННЯ КОРЕНЕВИХ КАНАЛІВ ПРИ ПАРОДОНТИТІ - Гусейнова, С.Т. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було оцінити ефективність заключного медикаментозного очищення кореневих каналів зубів при пародонтиті. Усього за допомогою мікробіологічного дослідження вивчено 58 кореневих каналів 36 зубів у 34 пацієнтів із хронічним апікальним періодонтитом. У кореневих каналах хворих на пародонтит найчастіше зустрічаються Lactobacterium spp. – 44 %, Enterococcus faecalis – 32 % та Enterobacterium spp. – спостерігалося 17 %. Рідше зустрічалися Streptococcus spp. – 12 %, Candida albicans – 12 %, Peptostreptococcus spp. – 10 %, Corinebacterium spp. – 8 % та актинобактерії – 7 %. Частота визначення інших мікроорганізмів не перевищувала 2 %. Встановлено, що промивання кореневих каналів фізіологічним розчином, 1,25 % розчином натрію гіпохлориту, 2 % розчином хлоргексидину, обробка гелем ЕДТА (у поєднанні з обробкою ультразвуком) дають аналогічний антисептичний ефект на етапі заключного медикаментозного лікування.