КОМПЛЕКСНЕ ЛІКУВАННЯ МІСЦЕВО-РОЗПОВСЮДЖЕНИХ ЗЛОЯКІСНИХ ПУХЛИН ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ З ІНВАЗІЄЮ У ОРГАНИ ШИЇ ТА СЕРЕДОСТІННЯ - Дейнеко, І.В. (Світ медицини та біології, 2024)
Особливої уваги заслуговують пацієнти з місцево-розповсюдженими формами раку щитоподібної залози, питання вибору хірургічної тактики й раціональної програми комплексної терапії щодо яких натепер залишаються дискутабельними. Враховуючи велику складність та кількість літальних ускладнень у випадках пухлинних стенозів верхніх дихальних шляхів при проведенні ургентної трахеостомії, при можливості, ми рекомендуємо швидко підготувати пацієнта до радикального або паліативного хірургічного втручання у підготовленої операційної в плановому порядку з інтубацією пацієнта. Враховуючи велику частку місцево-розповсюджених високодиференційованих пухлин рефрактерних до радіойодтерапії з високим злоякісним потенціалом, гіркий прогноз у випадках локального рецидивування захворювання, хірургічне втручання у складі комплексного лікування повинно бути максимально радикальним та агресивним з макроскопічним видаленням усієї пухлини, включно усі інвазії органів й тканин шиї та середостіння, особливо у випадках середно- та низькодиференційованих пухлин. З іншого боку, при плануванні травматичної операції, треба враховувати загальний стан, вік та супутні захворювання пацієнта. В випадках наявності протипоказань до травматичної операції, особливо при високодиференційованих раках, мають право на існування менш радикальні методики «збривання» пухлини без порушення цілісності органу.