ЧАСОВІ АСОЦІАЦІЇ МІЖ РОЗРІШЕННЯМ ФЕНОМЕНУ ЛАТЕРОПУЛЬСІЇ ТА ВІДНОВЛЕННЯМ БАЛАНСУ ПІСЛЯ ГЕМІСФЕРАЛЬНИХ ІНСУЛЬТІВ - Дельва, І.І.; Оксак, О.М.; Дельва, М.Ю. (Світ медицини та біології, 2024)
Порушення орієнтації тіла відносно вектору сили тяжіння є одним з елементів, що погіршує баланс тіла у постінсультних пацієнтів. Ми дослідили часові асоціації між відновленням орієнтації тіла у фронтальній площині та покращенням сидячого і стоячого балансу після інсульту У дослідження були включені пацієнти з гемісферальними інсультами, що виникли протягом останнього місяця. У 53 пацієнтів було діагностовано латеропульсію та у 7 пацієнтів – синдром відштовхування, згідно шкали Scale for Contraversive Pushing. Після первинного обстеження пацієнти запрошувалися на щотижневі огляди до моменту нормалізації вертикального положення тіла. Під час кожного візиту оцінювався стан сидячого та стоячого балансу. Покращення показників усіх шкал балансу прямо залежало від часових особливостей нормалізації орієнтації тіла у фронтальній площині. Більше того, відновлення показників балансу було максимальним саме протягом міжвізитних тижневих періодів трансформації синдрому відштовхування в латеропульсацію та протягом міжвізитних тижневих періодів розрішення латеропульсації.