ОЦІНКА ЯКОСТІ ЖИТТЯ У ЖІНОК ІЗ НЕДИФЕРЕНЦІЙОВАНОЮ ДИСПЛАЗІЄЮ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ - Кадімова, Ш.Г. (Світ медицини та біології, 2024)
Для вивчення якості життя жінок, на підставі розроблених клініко-лабораторних критеріїв, за період з 2019 по 2022 рр., нами було проведено проспективне дослідження перебігу вагітності та її наслідків у 68 вагітних віком від 18 до 39 років (середній вік 27,98±5,3) із недиференційованою дисплазією сполучної тканини, які склали групи високого ризику щодо розвитку патології фетоплацентарної системи. Внаслідок проведених дослідженб нами було встановлено, що «фізичний компонент» та «психологічний компонент» якості життя у вагітних жінок знижені рівною мірою, обмежуючи побутове та соціальне функціонування. Було визначено можливі способи підвищення рівня якості життя вагітних, що впливають на знижені керовані характеристики стану здоров’я засобами та методами оздоровчої фізичної культури.