АНТИМІКРОБНІ ТА ІМУННІ ФАКТОРИ У ДІАГНОСТИЦІ І ПРОГНОЗУВАННІ НЕОНАТАЛЬНОГО СЕПСИСУ - Керімова, Н.Т.; Ефендієв, А.М. (Світ медицини та біології, 2024)
Мета дослідження полягала у визначенні клінічного значення антимікробних пептидів, про- та протизапальних цитокінів при сепсисі у новонароджених дітей. У ході цього дослідження було вивчено роль ендотоксину та цитокінів у ранній діагностиці сепсису. Визначення показників було проведено стандартним методом твердофазового («сендвіч» варіант) імуноферментного аналізу на автоматичному аналізаторі «Elaysis Uno» виробництва Німеччини. У дослідження було включено 72 новонароджених, з них 65 новонароджених з діагнозом сепсис: ранній неонатальний сепсис (n=15), пізній неонатальний сепсис (n=50), та контрольна група, здорові (n=7). Виявлено залежність між показниками антимікробних пептидів, про- та протизапальних цитокінів у сироватці крові та динамікою септичного процесу. Таким чином, визначення ендотоксину та цитокінів дозволяє простежити розвиток сепсису, прогнозувати його тяжкість та перебіг у недоношених дітей різного гестаційного віку.