НОВИЙ ПОГЛЯД НА БІОМАРКЕРНУ РОЛЬ ПРОСТАНОЇДІВ – ЗАГАЛЬНІ ЛАНКИ ПАТОГЕНЕЗУ УРОЛОГІЧНИХ РАКІВ І COVID-19 - Комаревцев, В.М.; Балабанова, К.В.; Калінін, І.В.; Комаревцева, І.О.; Вишницька, І.А.; Шипілов, К.В.; Серьогіна, Н.М. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження був порівняльний аналіз рівня екскреції ейкозаноїдів із сечею у хворих на COVID-19 та пухлини нирок, сечового міхура та передміхурової залози, що, на нашу думку, дасть змогу встановити спільні зв’язки в патогенез пухлинних уражень та COVID-19. Екскреція з сечею PGI2, PGE2, TxB2, PGF2α у пацієнтів з COVID-19, як і у пацієнтів з раком сечового міхура та передміхурової залози, значно збільшується. Тоді як у хворих на рак нирки без метастазів і з метастазами весь спектр простаноїдів був суттєво знижений. Провідними простаноїдами у пацієнтів з COVID-19 були простациклін PGI2 і PGE2; у хворих на рак сечового міхура та передміхурової залози – ПГЕ2, а у хворих на рак нирок без і з метастазами – тромбоксан В2.