ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ЗАСТОСУВАННЯ ПЕПТИДІВ І ЦИТИКОЛІНУ ПРИ РІЗНИХ СТАДІЯХ ПІГМЕНТНОГО РЕТИНІТУ - Мамедзаде, О.М.; Касімов, Е.М.; Алієва, Н.І.; Оруджева, С.М. (Світ медицини та біології, 2024)
Пігментний ретиніт є важкою спадковою патологією в офтальмології і є медичною та соціальною проблемою. Метою дослідження було вивчити гемодинамічні параметри в судинах ока та електрофізіологічні показники сітківки у пацієнтів з різними стадіями пігментного ретиніту до та після застосування пептидів та цитиколіну та провести порівняльний аналіз результатів. Було обстежено 56 пацієнтів (112 очей) з діагнозом пігментний ретиніт у віці 25–44 років. Ми проводили електроретинографію та кольорове допплерівське картування центральної артерії сітківки, задніх коротких циліарних артерій. Пацієнтам проводили курс терапії ендоназального електрофорезу з Ретиналаміном та інстиляції Омк1. У всіх пацієнтів виявлено статистично достовірне зниження гемодинамічних параметрів та показників електроретинографії. Після лікування підвищуються гемодинамічні параметри та показники електроретинографії, причому у підгрупі з комбінованим лікуванням ефект більш тривалий.