РОЛЬ АДЕНОЗИНМОНОФОСФАТ-АКТИВОВАНОЇ ПРОТЕЇНКІНАЗИ ТА ВИСОКОМОБІЛЬНОГО БІЛКА ГРУПОВОГО БЛОКУ 1 У РАННІЙ ДІАГНОСТИЦІ НЕОНАТАЛЬНОГО СЕПСИСУ - Оруджова, П.А.; Султанова, Н.Х. (Світ медицини та біології, 2024)
Неонатальний сепсис, який є головною причиною смертності новонароджених, вимагає ранньої діагностики для ефективного втручання. Сучасні діагностичні маркери, такі як С-реактивний білок і прокальцитонін, мають обмежену чутливість і специфічність. У цьому дослідженні вивчається рівень аденозинмонофосфат-активованої протеїнкінази та високомобільного білка групового блоку 1 як ранніх діагностичних біомаркерів неонатального сепсису. Ми обстежили 143 новонароджених із підозрою на сепсис, проаналізувавши клінічні та лабораторні дані, включаючи загальний аналіз крові, С-реактивний білок, прокальцитонін, фібриноген, лактат, HCO3 та рівні надлишку основ, а також аденозинмонофосфат-активовану протеїнкіназу за допомогою імуноферментного аналізу. Наші результати вказують на підвищені рівні аденозинмонофосфат-активованої протеїнкінази та високомобільного білка групового блоку 1 у септичних новонароджених порівняно з несептичними новонародженими, зі значною кореляцією між цими маркерами та тяжкістю захворювання. Ці результати дозволяють припустити, що аденозинмонофосфат-активована протеїнкіназа і високомобільний білок групового блоку 1 можуть бути надійними біомаркерами для раннього виявлення сепсису, потенційно визначаючи своєчасні та відповідні терапевтичні втручання. Рекомендується провести подальші дослідження з метою підтвердження клінічної значущості цих біомаркерів при діагностиці неонатального сепсису.