ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА СПОСОБІВ ЗАМІЩЕННЯ ВКЛЮЧЕНИХ ДЕФЕКТІВ ЗУБНИХ РЯДІВ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ГЕНЕРАЛІЗОВАНИМ ПАРОДОНТИТОМ І СТУПЕНЯ - Попович, І.Ю.; Петрушанко, Т.О.; Петрушанко, В.М. (Світ медицини та біології, 2024)
Натепер існує декілька способів відновлення втрачених зубів при наявності включених дефектів. До них належать: імплантація, знімне протезування та виготовлення мостоподібних конструкцій. Метою роботи була порівняльна характеристика різних способів відновлення зубного ряду при його включених дефектах у пацієнтів із генералізованим пародонтитом I ступеня. Обстежені 61 пацієнт із подальшим заміщенням дефекту зубного ряду, а саме у 19 пацієнтів - за допомогою знімних конструкцій, у 20 пацієнтів використовували дентальні імплантати та у 22 пацієнтів для заміщення дефекту були виготовлені незнімні мостоподібні конструкції. Оцінку стану опорних зубів проводили перед початком відновлення, через 6, 12 та 24 місяці. Результати дослідження (ВЕП, дані періотестометрії, рівень резорбції кісткової тканини) свідчать про переваги використання дентальних імплантатів для заміщення включених дефектів зубних рядів. Інсталяція дентальних імплантів створює умови для рівномірного жувального навантаження, що сприяє стійкій ремісії та стабілізації запально-дистрофічного процесу в тканинах пародонта, створює комфорт для пацієнта та покращує його якість життя.