ЦИТОМОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ У ПОПУЛЯЦІЇ ЛІМФОЦИТІВ ЯК ДОДАТКОВИЙ ДИФЕРЕНЦІАЛЬНО-ДІАГНОСТИЧНИЙ КРИТЕРІЙ АТИПОВОЇ ПНЕВМОНІЇ - Ракша-Слюсарева, О.А.; Трихліб, В.І.; Слюсарев, О.А.; Задорожна, В.І.; Коваленко, П.Г. (Світ медицини та біології, 2024)
Для отримання додаткових критеріїв диференціальної діагностики атипової пневмонії та гострих респіраторних захворювань у перші дні хвороби, проведено визначення цитоморфологічних змін популяції лімфоцитів. Дослідження проводились серед контингенту мобілізованих осіб та військовослужбовців за контрактом, серед яких 84 особи були хворі на гострі респіраторні захворювання, 65 осіб хворих на атипову пневмонію і 150 умовно здорових осіб у віці від 19 до 45 років. В результаті досліджень встановлено відмінності цитоморфологічних змін в популяції лімфоцитів при атиповій пневмонії та гострих респіраторних захворюваннях в перші дні захворювання, які віддзеркалюють особливості патогенезу цих захворювань на рівні імунної системи. Як додаткові диференційно-діагностичні критерії атипової пневмонії та гострих респіраторних захворювань у перші дні захворювання, можуть бути застосовані такі показники, як вміст лімфоцитів у вигляді тіней Боткіна-Гумпрехта, вірогідно більший при гострих респіраторних інфекціях, і недостатність імунної системи, яка при атипової пневмонії досягає 100 %, а при гострих респіраторних інфекціях є меншою.