ДИНАМІКА ЗМІН АМПЛІТУДИ ТА ЧАСТОТИ ЕЕГ ЛІВОГО ТА ПРАВОГО ВІДДІЛІВ ГОЛОВНОГО МОЗКУ У 17-РІЧНИХ СТУДЕНТІВ САНГВІНІЧНОГО ТЕМПЕРАМЕНТУ - Рустамова, Т.В.; Казімов, А.Х. (Світ медицини та біології, 2024)
Дослідження було присвячено зміні амплітудних і частотних показників альфа-, бета-, дельта- і тета-хвиль у лівій і правій областях головного мозку. У дослідженні, перш за все, вивчався тип темпераменту студентів, рівень ситуативно-особистісного збудження. Дослідження проводилось на 17-річних студентах сангвінічного типу в 3 етапи в звичайний день, до і після іспиту. Наші результати показують, що зміна амплітуди хвиль ЕЕГ в обох відділах під час іспиту першого семестру у студентів 17 років відбувалася хвилеподібно. У процесі обстеження частота-амплітуда хвиль в положенні очікування результату сильно залежала від рівня збудження. Через емоційну напруженість екзаменаційного процесу до і після іспиту порівняно зі звичайним навчальним днем змінюються амплітудні ритми альфа-, бета-, тета- та дельта-хвиль ЕЕГ у правій та лівій потиличній, потиличній, потиличній та лобних відділів кори головного мозку у студентів із сангвінічним типом темпераменту отримано низку різних спрямованих закономірностей у відсотковому співвідношенні та діапазоні спектральної потужності.