ВПЛИВ ЕНДОКРИННОЇ ПАТОЛОГІЇ НА РЕЗУЛЬТАТИ ПРОЦЕДУРИ ЕКСТРАКОРПОРАЛЬНОГО ЗАПЛІДЕНННЯ - Сафарова, А.Ф. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було встановлення впливу ендокринної патології у жінок на результати процедури екстракорпорального запліднення. Під наглядом перебувала 191 пацієнтка, яка проходила лікування щодо безпліддя. З них 146 (76,4 %) були у віці 20–35 років, 45 (23,6 %) – у віці 36–50 років. У пацієнток проаналізовано наявність та структуру ендокринної патології, а також результати екстракорпорального запліднення. У структурі соматичних захворювань у жінок, які перенесли процедуру екстракорпорального запліднення, переважала ендокринна патологія: у 14 із 20 (70 %), у 12 (60 %) жінок був гіпотиреоз, у 2 (10 %) – цукровий діабет 2 типу. Практично у всіх жінок з ендокринною патологією (12 випадків (14–85,7 %)) відзначено невдалі результати екстракорпорального запліднення: вищий відсоток невдач екстракорпорального запліднення через відсутність переносу спостерігався у жінок з гіпотиреозом, а з порушенням циклу – у осіб з цукром діабетом 2 типи.