ПАТОГЕНЕТИЧНО ДЕТЕРМІНОВАНА ДІАГНОСТИКА ТА МЕТОДИ КОРЕКЦІЇ ЦЕРЕБРОВАСКУЛЯРНИХ ПОРУШЕНЬ У ХВОРИХ З НАСЛІДКАМИ COVID-19 - Стоянов, О.М.; Калашніков, В.Й.; Вастьянов, Р.С.; Мірджураєв, Е.М.; Сон, А.С.; Федоренко, Т.В.; Остапенко, І.О. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було з’ясування та корекція стану вегетативної системи, когнітивних функцій, вестибулярного апарату та ауторегуляції мозкового кровообігу у пацієнтів із цереброваскулярною патологією, сформованою внаслідок наслідків COVID-19. Обстежено хворих з хронічною ішемією мозку у компенсованій та субкомпенсованій стадіях, а також пацієнтів з ішемічним інсультом. Були використані критерії Mini-Mental State Examination та Frontal Assessment Batter, тест на запам’ятовування 10 слів. У хворих були досліджені вегетативні характеристики: тонус, реактивність та забезпечення вегетативної діяльності, реактивності артерій мозку в триплексному режимі на ультразвуковому сканері. Виявлено, що когнітивні, психоемоційні, вестибулярні та вегетативні розлади є ключовими та супутніми захворюванням недостатності мозкового кровообігу у людей, які перенесли COVID-19, і корелюють зі ступенем ураження мозку. Їх прогресуванню сприяє перенесена коронавірусна інфекція з подальшою декомпенсацією ішемії, особливо внаслідок прямого ураження судинної системи ЦНС. Застосування β-феніл-ГАМК відновлює когнітивні функцій, впливає на вестибулярні структури, покращює їх васкуляризацію, має гармонізуючу вегетотропну, антидепресивну дію, а також нормалізує цереброваскулярну реактивність.