ДИНАМІКА РІВНЯ МАРКЕРІВ ЗАПАЛЕННЯ У ХВОРИХ З ПЕРЕЛОМАМИ ДОВГИХ КІСТОК НА ТЛІ COVID-19 - Танасієнко, П.В.; С. О. Гур’єв S.O.; Скобенко, Е.О. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було визначити динаміку відповіді маркерів запалення С-реактивний білок та прокальцитонін у пацієнтів з переломами довгих кісток на тлі COVID-19. До основної групи були віднесені 157 випадки переломів скелета на тлі COVID-19, у контрольну групу увійшло 132 випадки переломів скелета, в яких була відсутня COVID-19 інфекція. Динаміка рівня C-реактивний білку у пацієнтів з переломами на тлі COVID-19 вказала, що на початковому етапі цей маркер запалення не є інформативним, однак починаючи з 3 дня відмічалось значне підвищення рівня С-реактивний білок з послідуючим падінням рівня у післяопераційному періоді на 10 добу лікування. Динаміка рівня прокальцитоніну була приблизно однаковою в усі терміни спостереження і не відображала зміни, що відбувались у пацієнтів з переломами довгих кісток на тлі COVID-19, що не дозволяє використовувати даний маркер запалення у клінічній діагностиці протікання COVID-19 у пацієнтів з переломами довгих кісток