КЛІНІЧНЕ ПОРІВНЯННЯ РІЗНИХ МЕТОДІВ РЕСТАВРАЦІЇ БОКОВИХ ЗУБІВ - Фастовець, О.О.; Сардиков, Є.А.; Матвєєнко, Р.Ю.; Штепа, В.О. (Світ медицини та біології, 2024)
Збільшення ефективності відновлення цілісності коронок зубів залишається важливою проблемою сучасної стоматології з огляду на значну поширеність карієсу. Представлене дослідження – порівняльна клінічна оцінка результатів відновлювального лікування часткових дефектів молярів прямими композитними реставраціями, металокерамічними вкладками та вкладками, виготовленими з діоксиду цирконію, серед 90 дослідних пацієнтів молодого віку в порівнянні з контрольною групою, до якої увійшло 10 здорових осіб з інтактними зубними рядами. Встановлено, що застосування цирконієвих вкладок забезпечує найбільшу результативність відновлювального лікування через 12 місяців за показниками якості реставрацій, клінічного стану зубів, наявності зубних відкладень, пародонтального статусу, даних комп’ютерної оклюзіографії. Необхідні подальші дослідження мікрофлори ротової порожнини при відновленні часткових дефектів зубів різними матеріалами.