ОСОБЛИВОСТІ ДОППЛЕРІВСЬКИХ ПОКАЗНИКІВ МАТОЧНОГО КРОВОТОКУ У ХВОРИХ НА АДЕНОМІОЗ - Азізова, М.Е.; Магалов, І.Ш. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було встановити захворюваність, клініко-анамнестичні особливості хворих на аденоміоз. Проведено комплексне клініко-лабораторне та інструментальне проспективне обстеження 224 пацієнток віком від 30 до 50 років (середній вік – 42,0±1,8 роки) з аденоміозом. Ці пацієнтки становили основну групу дослідження. Хворі основної групи були поділені на 2 підгрупи залежно від форми аденоміозу (І група – дифузна форма, 106 жінок, ІІ група – вузлова форма, 118 жінок). Групу контролю склали 84 практично здорові жінки репродуктивного віку з регулярним овуляторним менструальним циклом і без гінекологічних захворювань в анамнезі. Найбільше випадків аденоміозу зареєстровано у хворих віком 36–40 років – 92 жінки, 41,1±3,3 %. Найбільш поширеною патологією у хворих з різними формами аденоміозу були захворювання шийки матки (114 жінок, 50,89±3,3 %), міома матки (113 жінок, 50,45±3,4 %) та запальні захворювання органів малого тазу (113 жінок, 50,45±3,4 %). Значення індексу резистентності у фолікулярну та лютеїнову фази мають статистично значущі відмінності між групами хворих на аденоміоз (р