ВПЛИВ ЛІКУВАЛЬНИХ ТАКТИК ЗНЕБОЛЕННЯ НА ВІДДАЛЕНІ РЕЗУЛЬТАТИ ЛІКУВАННЯ БОЛЮ У ПАЦІЄНТІВ З ВОГНЕПАЛЬНИМИ ТА МІННО-ВИБУХОВИМИ ПОРАНЕННЯМИ - Горошко, В.Р.; Кучин, Ю.Л. (Світ медицини та біології, 2024)
Частота хронізації болю у пацієнтів після вогнепальних чи мінно-вибухових поранень може коливатись від 66 до 91,7 % та залежить від низки факторів. Проте не вивченим залишається вплив лікувальних тактик знеболення на віддалені результати лікування болю у такої категорії пацієнтів. Проаналізовано результати лікування болю у 2215 пацієнтів з вогнепальними та мінно-вибуховими пораненнями. Порівняння проводилося за критерієм Манна-Уітні, хі-квадрат з урахуванням поправки на неперервність. Кращі віддалені результати лікування болю у групі 2 (p