ОПТИМАЛЬНИЙ ЧАС ЛАПАРОСКОПІЧНОЇ ХОЛЕЦИСТЕКТОМІЇ У ХВОРИХ НА ГОСТРИЙ КАЛЬКУЛЬОЗНИЙ ХОЛЕЦИСТИТ - Жмур A.A.; Форманчук, Т.В.; Покидько, М.І.; Гончаренко, О.В.; Гудзь, М.А.; Вовчук, І.М. (Світ медицини та біології, 2024)
З метою визначення оптимального часу від початку захворювання до лапароскопічної холецистектомії у пацієнтів з гострим калькульозним холециститом були проаналізовані результати лікування 107 пацієнтів. Усі пацієнти були розділені на три групи, залежно від часу від початку захворювання до операції: до першої групи ввійшли 34 (31,8 %) пацієнти, оперовані до 24 годин від початку захворювання; до другої – 49 (45,8 %) пацієнтів, оперованих від 24 до 72 годин; до третьої – 24 (22,4 %) пацієнти, оперовані протягом 72 годин. Отримані дані свідчать про те, що оптимальний час для лапароскопічної холецистектомії у пацієнтів з гострим калькульозним холециститом становив до 24 годин, що дозволило значно скоротити тривалість операції, інтраопераційну крововтрату, кількість конверсій, тривалість післяопераційного перебування в лікарні, тривалість антибіотикотерапії, рівень післяопераційних жовчних ускладнень.