РІВЕНЬ АПЕЛІНУ-13, ДІАСТОЛІЧНА ДИСФУНКЦІЯ ТА РЕМОДЕЛЮВАННЯ СЕРЦЯ У ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ І ЕКСТРАСИСТОЛІЮ - Іванкова, А.В.; Кузьмінова, Н.В.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Кульчицька, О.М.; Побережець, О.Л.; Романова, В.О. (Світ медицини та біології, 2024)
Було обстежено 156 хворих з гіпертонічною хворобою ІІ стадії, серед них 124 мали часту екстрасистолію і 32 не мали будь-яких порушень серцевого ритму. Усім включеним у дослідження було проведено повне клініко-лабораторне та інструментальне обстеження, в тому числі вимірювання рівня апеліну-13 сироватки крові, визначення діастолічної дисфункції та типу структурно-геометричного ремоделювання серця. Наявність частої екстрасистолії (як суправентрикулярного, так і шлуночкового топічного варіанту) у хворих на гіпертонічну хворобу ІІ стадії асоціювалось наявністю діастолічної дисфункції, а саме з погіршенням релаксаційних можливостей міокарда. Встановлений достовірний зворотній зв’язок між рівнем апеліну-13 сироватки і наявністю частої екстрасистолії, зокрема шлуночкової, чоловічою статтю, курінням і обтяженою спадковістю у пацієнтів на артеріальну гіпертензію.