МЕХАНІЗМИ РОЗВИТКУ ГІПЕРПЛАЗІЇ ЕНДОМЕТРІЮ У ЖІНОК РЕПРОДУКТИВНОГО ВІКУ - Качайло, І.А.; Кузьміна, О.О.; Гузь, І.А.; Козуб, Т.О. (Світ медицини та біології, 2024)
Проаналізовано дані досліджень 88 жінок у яких під час діагностичної біопсії ендометрію з приводу аномальних маткових кровотеч або збільшення товщини ендометрію було визначено його структуру. Пацієнтки знаходились у віці від 40 до 55 років та були розподілені на основну та контрольну групи. Було встановлено високу експресію рецепторів естрогену-α та низьку до прогестеронових гормонів, що свідчить про проонкогенність білків у пацієнток зі складної гіперплазією ендометрію. Патогенетичними механізмами гіперплазії ендометрію були фактори проліферації і апоптозу, що підтверджується достовірним підвищенням маркера проліферації Ki67 клітин епітелію при складній гіперплазії ендометрію в біоптатах ендометрію, а також зниженням маркера апоптозу р53. Диференційований підхід до діагностики гіперплазії ендометрію заснований на визначенні молекулярних маркерів (Ki67, р53) дає змогу не тільки прогнозувати перебіг гіперпластичного процесу, а й оцінити ефективність проведеного лікування.