ПОРІВНЯЛЬНИЙ СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ОДОНТОГЕННІ КІСТИ - Мамедов, К.Дж. (Світ медицини та біології, 2024)
Моноцентричне ретроспективне дослідження засноване на оцінці 392 одонтогенних кіст у 344 пацієнтів із клініки щелепно-лицьової та лицьової пластичної хірургії Мюнхенського університету Людвіга-Максимиліана, Кампус Інненштадт. Були включені всі гістологічно підтверджені одонтогенні кісти (радикулярна кіста, фолікулярна кіста, кіста прорізування, резидуальна кіста та латеральна періодонтальна кіста). Були вивчені одонтогенні кісти у дорослих та дітей у межах усієї популяції та у двох окремих групах протягом одинадцятирічного періоду з використанням різних критеріїв та з порівнянням результатів з попередніми дослідженнями. Випадки оцінювалися на основі розподілу кіст та гендерного розподілу. Найчастіше діагностувалися радикулярні кісти (57,9 %) та фолікулярні кісти (33,17 %). Значно рідше зустрічалися резидуальна кіста (5,1 %), кіста прорізування (2,8 %) та латеральна кіста пародонту (1,03 %). Ці дані підтвердили результати раніше опублікованих досліджень.