ВПЛИВ ВОДОРОЗЧИННОГО ПРЕПАРАТУ OMEGA-3 НА ПОКАЗНИКИ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ ТА ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМ - Ракша-Слюсарева, О.А.; Боєва, С.С.; Слюсарев, О.А.; Чернишова, О.Є.; Волошина, О.В.; Коваленко, П.Г.; Потапов, Ю.О. (Світ медицини та біології, 2024)
Визначено вплив нового водорозчинного препарату Omega-3 на функціональний стан серцево-судинної та дихальної систем на прикладі мешканців екологічно неблагополучної Донецької області (м. Маріуполь) під час військових дій (проведення Операції Об’єднаних сил). Дослідження проводилось у 131 здорового волонтера жіночої статі віком від 18 до 30 років, що не мали шкідливих звичок. Волонтерки були об’єднані у 2 групи. 68 осіб основної групи додатково до раціону харчування протягом 3 місяців отримувала водорозчинний препарат Omega-3. 63 особи контрольної групи не приймали препарат. До та після курсу Omega-3 у осіб контрольної та основної групи визначали стан серцево-судинної та дихальної систем за допомогою функціональних проб: Руф’є, Серкіна, Штанге, Генчі та активної ортостатичної проби. В результаті проведених досліджень було встановлено, що вихідні показники стану серцевої та дихальної системи, як в осіб контрольної, так і основної групи не відповідали показникам норми. Після курсу водорозчинного препарату Omega-3 результати функціональних проб в осіб основної групи свідчили про відновлення або значну тенденцію до відновлення до рівня норми функції серцево-судинної та дихальної систем.