МОРФОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВЕЛИКИХ БРОНХІВ ЩУРІВ НА ТЛІ ПОСТТРАВМАТИЧНОГО СТРЕСОВОГО РОЗЛАДУ ТА ПІСЛЯ КОРЕКЦІЇ КВЕРЦЕТИНОМ - Білаш, С.М.; Коптев, М.М.; Проніна, О.М.; Пирог-Заказникова, А.В.; Олійніченко, Я.О.; Донченко, С.В.; Кононов, Б.С. (Світ медицини та біології, 2024)
Війна впливає на повсякденне життя абсолютної більшості українців. Тому нині в Україні посттравматичний стресовий розлад став однією з найактуальніших медико-соціальних проблем. Він характеризується складним патогенезом та коморбідністю з багатьма іншими захворюваннями. Вивчення моделей посттравматичного стресового розладу на щурах, його впливу на різні органи та системи, а також пошук шляхів корекції мають вирішальне значення для відновлення здоров’я постраждалих. У роботі представлені результати морфологічного дослідження впливу посттравматичного стресового розладу на бронхи щура та його корекції кверцетином. Встановлено, що цей розлад викликає суттєві деструктивні зміни у великих бронхах щурів, зокрема, десквамацію епітеліоцитів з утворенням у просвітах бронхів клітинного детриту, гіпергідратацію та лейкоцитарну інфільтрацію слизової оболонки та підслизової основи, розлади гемомікроциркуляції. Внутрішньоочеревинне введення водорозчинного комплексу кверцетину 1 раз за добу протягом 7-ми діб щурам, значно нівелює ураження великих бронхів на тлі постстресового розладу, що свідчить про ефективність цього засобу як стреспротектора.