ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ АНАЛЬГЕТИЧНОЇ АКТИВНОСТІ ГІДРОХЛОРИД N-(γ-АМІНОБУТИРИЛ)-1-АЗА-4,7,10,13-ТЕТРАОКСАЦИКЛОПЕНТАДЕКАНУ ПРИ БОЛЬОВИХ СИНДРОМАХ РІЗНОЇ ЕТІОЛОГІЇ - Волощук, Н.І.; Орленко, О.Б.; Петрушенко, В.В.; Басок, С.С.; Ларіонов, В.Б.; Головенко, М.Я. (Світ медицини та біології, 2024)
Фармакотерапія больового синдрому наразі залишається важливим та актуальним питанням медицини, тому над її вирішенням працюють науковці різних медичних, фармацевтичних та хімічних спеціальностей. В експериментах на лабораторних тваринах було проведене дослідження виразності та тривалості анальгетичної активність нової оригінальної сполуки гідрохлорид N-(γ-амінобутирил)-1-аза-4,7,10,13-тетраоксациклопентадекану (габальгіну) на моделях «hot plate», «tail flick», «acetic writhing test» та модель нейропатичного болю, який відтворювали шляхом перев’язки сідничного нерва у щурів. Досліджувану сполуку вводили внутрішньочеревно в дозі 3 мг/кг. Результати показали, що габальгін володіє виразною анальгетичною активністю на всіх моделях больової перцепції, за силою якою співставляється та подекуди переважає препарати порівняння кеторолак габапентин та диклофенак, перевершуючи останній також і за тривалістю антиноціцептивного ефекта.