АДАПТИВНІ ПЕРЕБУДОВИ СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ АДЕНОГІПОФІЗУ СТАТЕВОЗРІЛИХ ЩУРІВ ПІСЛЯ ТРИВАЛОГО ВПЛИВУ СОЛЕЙ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ - Гринцова, Н.Б.; Романюк, А.М.; Бумейстер, В.І.; Сікора, К.О. (Світ медицини та біології, 2024)
У статті представлені результати дослідження морфофункціональних перебудов структурних компонентів аденогіпофіза статевозрілих щурів після довготривалого впливу солей важких металів та адаптивного періоду на протязі 90 діб. Використовувались загальні морфологічні, морфометричні, імуногістохімічні та статистичні методи дослідження. Довготривалий термін адаптації до дії солей важких металів суттєво покращив стан структурних компонетів аденогіпофіза: зменшився набряк залози та виразність сполучнотканинного компонента, покращився стан реологічних властивостей крові, гістоархітектоніка, стан аденоцитів та їх секреторна активність, підвищився рівень експресії HSP90 в цитоплазмі аденоцитів до сильно позитивного, зникали процеси кістоутворення, зменшилося напруження компенсаторно-адаптивних процесів. Вищевказані морфофункціональні перебудови позитивно вплинули на процеси евакуації гормонів у кров, перебіг загального адаптаційного синдрому, відновлення гомеостазу у органі та організмі в цілому.