МОРФОЛОГІЧНА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВПЛИВУ ОСТЕОТРОПНИХ ПРЕПАРАТІВ НА РЕГЕНЕРАЦІЮ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ТВАРИН - Дєньга, О.В.; Цевух, Л.Б.; Мірчук, Б.М.; Коновалов, М.Ф.; Новікова, Ж.О.; Тарасенко, І.Й.; Юдіна, О.О. (Світ медицини та біології, 2024)
Дослідження було присвячено вивченню процесів регенерації альвеолярного відростка щелеп піддослідних тварин під впливом остеотропних препаратів. Дослідження проведено на 50 щурах лінії Вістар стадного розведення віком 30 днів на початок експерименту. Тривалість експерименту становила 30 днів. Тварин виводили з експерименту під тіопенталовим наркозом, виділяли щелепи. Висічені фрагменти кісткової тканини щелепи фіксували в нейтральному 10 % формаліні, декальцинували, заливали в парафін. Зрізи забарвлювали гематоксиліном та еозином. Проведене експериментальне дослідження на тваринах дало змогу вивчити ефективність поетапного застосування остеотропних препаратів на процеси локальної резорбції кісткової тканини. Дані досліджень необхідно врахувати при розробці лікувально-профілактичних комплексів для дітей із порушенням остеогенезу.