СТРУКТУРНА ПЕРЕБУДОВА АЛЬВЕОЛЯРНОГО АПАРАТУ ЛЕГЕНЬ ЩУРІВ ПІД ВПЛИВОМ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Шевченко, К.В.; Єрошенко, Г.А.; Донець, І.М.; Григоренко, А.С.; Клепець, О.В.; Соколенко, В.М.; Шарлай, Н.М. (Світ медицини та біології, 2024)
У роботі представлені результати морфометричного та морфологічного дослідження респіраторного відділу легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що вживання комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо-4R призводить до змін морфометричних показників альвеолярного апарату легень щурів та до порушень структурної організації компонентів респіраторного відділу легень, які характеризуються дистрофічно-деструктивними змінами в альвеолоцитах І та ІІ типів, збільшенням кількості альвеолярних макрофагів, що супроводжуються розвитком інтерстиційного і альвеолярного набряків з послідуючим розвитком алергічної реакції. Відновлення морфометричних показників внаслідок компесаторно-відновлювальних реакцій не відбувається.