ЧАСТОТА І КЛІНІКО-АНАМНЕСТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПАЦІЄНТОК З АДЕНОМІОЗОМ - Азізова, М.Е. (Світ медицини та біології, 2023)
Проведено комплексне клініко-лабораторне та інструментальне проспективне обстеження 224 пацієнток віком від 30 до 50 років (середній вік – 42,0±1,8 років) з аденоміозом. Ці пацієнтки становили основну групу обстеження. Хворі основної групи були поділені на 2 підгрупи залежно від форми аденоміозу (1 група – дифузна форма (106 жінок), 2 група – вузлова форма (118 жінок). Групу контролю склали 84 відносно здорових жінки репродуктивного віку, з регулярним овуляторним менструальним циклом та без гінекологічних захворювань в анамнезі. Когортні обстеження мають проспективний характер. Критерії включення у дослідження: пацієнтки з діагнозом аденоміоз; вік – від 30 до 50 років; отримання письмової згоди пацієнта щодо участі в обстеженнях. Критерії виключення із дослідження: виявлення злоякісного патологічного процесу в органах репродуктивної системи чи іншої локалізації; наявність гормонсинтезуючих пухлин яєчників; вагітність та лактація; пацієнтки віком до 30 років і старше 50 років; відмова від участі у дослідженні.