ЗВ’ЯЗОК ІМУНОЛОГІЧНОГО СТАТУСУ З ІШЕМІЄЮ ТА ЕКТОПІЧНОЮ АКТИВНІСТЮ МІОКАРДА У ХВОРИХ НА СТЕНОКАРДІЮ - Богдан, Т.В.; Богдан, В.В.; Соболь, В.О.; Біляченко, І.В.; Мошковська, Ю.О.; Тиравська, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою роботи було удосконалити діагностику стабільної стенокардії та нестабільної стенокардії на підставі визначення кореляційних зв’язків між розвитком ішемії міокарда і порушень серцевого ритму з порушеннями клітинного і гуморального імунітету у хворих на ішемічну хворобу серця. Визначено, що при стабільному перебігу ішемічної хвороби серця розвиток больової ішемії міокарда залежить від рівня субпопуляції CD4+ (Т-хелпери) та циркулюючих імунних комплексів, розвиток безьольової ішемії міокарда – від рівня субпопуляції CD4+ та CD8+ (Т-супресори). Дестабілізація коронарного кровообігу та виникнення групової шлуночкової екстрасистолії пов’язані з підвищеним рівнем субпопуляції CD4+, субпопуляції CD8+ та рівнем імунних комплексів. Патогенетичні зв’язки порушення коронарного кровообігу і ектопічної активності міокарда з розвитком дисбалансу клітинного та гуморального імунітету у хворих на стабільну та нестабільну стенокардію підтверджують теорію імунного запалення, як однієї з патогенетичних ланок розвитку ішемічної хвороби серця і спонукають до пошуку та розробки нових лікарських засобів, які б входили у алгоритми антиангінальної терапії.