ДИНАМІКА ПСИХОФІЗИЧНОГО СТАНУ МАЙБУТНІХ ПРАВООХОРОНЦІВ ПІД ЧАС ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - Голованова, І.А.; Горбенко, Д.А.; Остапович, В.П.; Охріменко, І.М.; Криволапчук, В.О.; Ляхова, Н.О.; Охріменко, С.С. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою було дослідити динаміку показників фізичного та психічного станів курсантів – майбутніх правоохоронців під час навчання у закладі вищої освіти зі специфічними умовами навчання. У дослідженні взяли участь 96 курсантівчоловіків віком 17–20 років, які вступили на навчання до Національної академії внутрішніх справ у 2018 році. Тривалість дослідження – 4 роки. Фізичний стан курсантів оцінювався за показниками маси тіла, довжини тіла, віку, ЧСС, тиску та визначався за формулою індексу фізичного стану, запропонованою Є. А. Пироговою. Психічний стан курсантів оцінювався за показниками ситуативної тривожності (методика Ч. Д. Спілбергера, Ю. Л. Ханіна) та самопочуття, активності і настрою (методика «САН»). Виявлено достовірне покращення індексу фізичного стану у курсантів під час навчання на першому та другому курсах (р