ВПЛИВ АЛІМЕНТАРНОГО ОЖИРІННЯ НА КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНІ ПОКАЗНИКИ ПСОРІАТИЧНОЇ ХВОРОБИ - Ємченко, Я.О.; Кайдашев, І.П.; Іщейкін, К.Є.; Безега, О.В.; Васильєва, К.В.; Болотна, Л.А. (Світ медицини та біології, 2023)
Псоріаз – хронічне, запальне, системне імуноопосередковане захворювання мультифакторіальної природи, за якого домінуюче значення в розвитку відіграють генетичні фактори. Псоріаз характеризується прискореною проліферацією епідермоцитів і порушенням їх диференціювання, імунними реакціями в дермі і синовіальних оболонках, дисбалансом між про- і протизапальними цитокінами, хемокінами, а також частими патологічними змінами опорнорухового апарату. Нещодавно було доведено тісний зв’язок між псоріазом і ожирінням. Відомо, що в патогенезі псоріазу та ожиріння вирішальну роль відіграють запальні процеси, які утворюють порочне коло на рівні імунної системи, що необхідно розірвати для успішного лікування цих захворювань. Результати проведеного нами дослідження встановили, що аліментарне ожиріння у хворих на псоріаз призводить до метаболічних порушень, ускладнює перебіг псоріазу, впливає на погіршення дерматологічного індексу якості життя пацієнтів, призводить до неефективності стандартного лікування та частих рецидивів псоріатичної хвороби.