РЕТРОГРАДНА ІНТРАРЕНАЛЬНА ХІРУРГІЯ ЯК МЕТОД ПОЛІПШЕННЯ ЕНДОСКОПІЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ОКЛЮЗУЮЧИХ КОНКРЕМЕНТІВ ВЕРХНІХ ВІДДІЛІВ СЕЧОВОДУ - Іващенко, Д.М.; Дудченко, М.О.; Кравців, М.І.; Шевчук, М.П.; Іванова, Г.О. (Світ медицини та біології, 2023)
У роботі представлено аналіз результатів лікування конкрементів верхніх відділів сечоводу за допомогою ретроградної інтраренальної хірургії. Це новітній метод, який має переваги в лікуванні складних випадків нефролітіазу, особливо при транслокації конкрементів і резидуальних формах нефролітіазу. Проведено аналіз лікування пацієнтів із конкрементами сечоводу. Пацієнтам першої групи проводили контактну літотрипсію напівжорстким уретероскопом, у хворих другої групи використовували гнучкий уретероскоп. Визначали загальну тривалість операції, середній розмір і щільність конкрементів, наявність залишкових фрагментів, виникнення інтраопераційних і післяопераційних ускладнень. Проаналізувавши дані, виявили, що виконання літотрипсії методом ретроградної інтраренальної хірургії забезпечує більш високу частоту досягнення стану «stone-free», що є метою оперативного втручання. Також це метод, який має менше інтраопераційних ускладнень, але є технічно складнішим для освоєння та має трохи більшу тривалість оперативного втручання. Вірний напрямок на майбутнє – поєднання ретроградної інтраренальної хірургії та напівгнучкої уретероскопії, що має полегшити операції, прискорити одужання пацієнтів та мінімізувати ризики ускладнень.