СФІНГОЗИН-1-ФОСФАТ ЯК БІОМАРКЕР ТА ПРОГНОЗ РОЗВИТКУ ВАЖКОГО ГОСТРОГО РЕСПІРАТОРНОГО СИНДРОМУ У ХВОРИХ НА COVID-19 ТА НЕГОСПІТАЛЬНУ ПНЕВМОНІЮ - Комаревцева, І.О.; Ігнатова, А.Ю.; Руденко, І.В.; Калінін, І.В.; Журба, О.А.; Балабанова, К.В.; Комаревцев, В.М. (Світ медицини та біології, 2023)
Показано, що сфінгозин запобігає та усуває бактеріальні інфекції дихальних шляхів, але невідомо, чи можна також використовувати сфінгозин для профілактики вірусних інфекцій. Сфінгозин-1-фосфат, беручи участь у пошкодженні легенів та ендотеліальному бар’єрному функціонуванні, може бути потенційним біомаркером негоспітальної пневмонія та COVID-19. Метою дослідження було визначити діагностичну та прогностичну цінність сфінгозин-1-фосфату та з’ясувати роль сфінгозин-1-фосфату в патофізіологічних шляхах негоспітальної пневмонії та COVID-19 в умовах гіперглікемії. Аналіз виживаності (поява тяжкого гострого респіраторного синдрому протягом 30 днів після госпіталізації) проводили за методом Каплана–Мейєра; однофакторний аналіз проводився з використанням логарифмічного рангового тесту та регресійної моделі Кокса відповідно. Рівні сфінгозин-1-фосфату були в 2–2,5 рази нижчими у жінок і чоловіків із пневмонією, пов’язаною з гіперглікемією, діабетом 2 типу та COVID-19. Більш того, це зниження було більшим у чоловіків, ніж у жінок. Сфінгозин-1-фосфат є біомаркером розвитку тяжкого гострого респіраторного синдрому протягом 30 днів після госпіталізації у пацієнтів із COVID-19, позалікарняною пневмонією (з гіперглікемією та без неї та ЦД2).