АЛЬФА-1-АНТИТРИПСИН – БІОМАРКЕР АНТИПРОТЕАЗНОГО ЗАХИСТУ У ПРОГНОЗІ ПЕРЕДЧАСНИХ ПОЛОГІВ У COVID-19 ТА ЗДОРОВИХ ВАГІТНИХ - Комаревцева, І.О.; Черних, Ю.А.; Чередниченко, Р.В.; Зельоний, І.І.; Брежнєва, Ю.В.; Комаревцев, В.М.; Шипілова, І.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Спонтанні передчасні пологи є основною причиною перинатальної захворюваності та смертності в усьому світі. Ця проблема особливо актуальна в епоху COVID-19. Метою дослідження було дослідити зв’язок між рівнем альфа-1-антитрипсину в сироватці крові та передчасними пологами при COVID-19 та здорових вагітних жінок. Наше дослідження показало, що рівень альфа-1-антитрипсину в сироватці підвищується під час нормальної вагітності. Ми виявили, що зміни концентрації альфа-1-антитрипсину є важливим фактором передчасних пологів. А саме, існує зворотна залежність між рівнем альфа-1 антитрипсину та передчасними пологами: чим нижчий рівень альфа-1 антитрипсину в сироватці крові, тим вищий ризик передчасних пологів. У цьому дослідженні ми виявили, що невагітні жінки з COVID-19 мали нижчий рівень альфа-1-антитрипсину, ніж здорові невагітні жінки. У групі вагітних з COVID-19 із передчасними пологами рівень альфа-1-антитрипсину був приблизно в 1,5 рази нижчим ніж у вагітних із COVID-19 із своєчасними пологами