НЕВИРІШЕНІ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЕНТАЛЬНОЇ ІМПЛАНТАЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ З МЕТАБОЛІЧНИМИ ПОРУШЕННЯМИ - Панахов, Н.А.; Сафаров, М.А.; Мамедов, Ф.Ю. (Світ медицини та біології, 2023)
За загальними характеристикам досліджуваної популяції всього включено 90 людей. В обох групах в якості контролю знаходилося 50 пацієнтів з ожирінням (29 чоловіків та 21 жінка) та 40 осіб без ожиріння (23 чоловіки та 17 жінок). Усього пацієнтам з ожирінням та без ожиріння було встановлено 65 та 51 зубний імплантат. Вік осіб з ожирінням та без ожиріння становив 31–65 років. Між обома групами не було суттєвої різниці у віці. Усі клінічні параметри запальних захворювань периімплантантної зони показали статистично значущу різницю між групами з надмірною масою тіла, і без неї. В основній групі під час спостереження були зареєстровані значно вищі показники частоти больового синдрому, особливо тяжкого ступеня. Такі скарги збільшувалися з часом у обох групах, але тяжчі клінічні прояви перимукозиту і периімплантантиту спостерігалися на фоні метаболічних порушень. В аналогічні терміни спостереження у пацієнтів із надмірною масою тіла частіше, ніж у контрольній групі, спостерігався вищий відсоток випадків набряку м’яких тканин обличчя (P=0,0192). У пацієнтів з ожирінням також частіше фіксувалося зростання рівня пацієнтів з гіперемією слизової оболонки, що прилягає до зони імплантату – 30,0±7,25 % та 70,0±6,48 %, відповідно у групі контролю та в основній групі (P=0 0001). Частота випадків виявлення фібринозного нальоту по лінії швів у осіб, які страждають і не страждають на ожиріння, варіювала. Однак, при цьому статистично значущі відмінності між групами були виявлені в першу добу після імплантації за кількістю виявлення нальоту сіро-коричневого кольору. Тут отримані дані склали 10,0±4,74 % та 34,0±6,70 %, відповідно у першій та другій групах (Р=0,0112).