КРИТЕРІЇ ДЕСТАБІЛІЗАЦІЇ ПЕРЕБІГУ ЗАХВОРЮВАННЯ У ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ - Романова, В.О.; Кузьмінова, Н.В.; Іванкова, А.В.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Побережець, О.Л.; Шкарівський, Ю.Л. (Світ медицини та біології, 2023)
З метою виявлення можливих патогенетично обгрунтованих критеріїв дестабілізації перебігу захворювання у хворих на ішемічну хворобу серця обстежено 173 пацієнти з різними варіантами перебігу захворювання. Встановлено, що пацієнти з нестабільним перебігом ішемічної хвороби серця характеризувалися як більш виразною запальною реакцією, так і більшим порушенням функцій судинного ендотелію. Про активацію запалення свідчило достовірне зростання біохімічних маркерів запалення: високочутливого С-реактивного протеїну і фактора некрозу пухлин-α – не лише відносно контрольної групи, а й відносно хворих зі стабільною ішемічною хворобою серця. Такі ж відмінності спостерігалися щодо ендотеліальної дисфункції, про що свідчило значне підвищення її біохімічних маркерів (ET-1, sVCAM і PAPP-A). Тому вказані маркери можна розцінювати в якості критеріїв дестабілізації атеросклеротичного процесу.