РЕМОДЕЛЮВАННЯ СЕЧОВОГО МІХУРА НА ФОНІ ДОБРОЯКІСНОЇ ГІПЕРПЛАЗІЇ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ - Саричев, Л.П.; Савченко, Р.Б.; Старченко, І.І.; Саричев, Я.В.; Сухомлин, С.А.; Супруненко, С.М.; Пустовойт, Г.Л. (Світ медицини та біології, 2023)
Згідно з існуючими протоколами, тактика лікування хворих на доброякісну гіперплазію передміхурової залози базується на активності симптомів нижніх сечових шляхів, показниках уродинаміки та наявності залишкової сечі. При цьому морфологічні зміни в детрузорі залишаються без уваги. У статті наведено дані дослідження особливостей ремоделювання сечового міхура у хворих на доброякісну гіперплазію передміхурової залози внаслідок тривалої інфравезикальної обструкції. Обстежено 70 хворих на доброякісну гіперплазію передміхурової залози в стадії компенсації, субкомпенсації та декомпенсації сечового міхура. За показаннями хворим виконано простатектомію та взято біопсію передньої стінки сечового міхура. Вивчення морфологічних змін дає змогу виділити три стадії ремоделювання сечового міхура у хворих на доброякісну гіперплазію передміхурової залози: компенсацію, субкомпенсацію та декомпенсацію. Внаслідок тривалої інфравезикальної обструкції у хворих на доброякісну гіперплазію передміхурової залози відбуваються зворотні, а потім і незворотні морфологічні зміни в детрузорі з формуванням ригідності сечового міхура. Обґрунтування показань до хірургічного лікування у хворих на доброякісну гіперплазію передміхурової залози з урахуванням морфологічних змін сечового міхура дає змогу запобігти декомпенсації сечового міхура та супутніх ускладнень.