ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З ГЕНЕРАЛІЗОВАНИМ ПАРОДОНТИТОМ - Семенов, Є.І.; Сєнніков, О.М.; Котелевський, Р.А.; Скульська, С.В.; Вишневська, Г.О.; Рожко, С.М.; Сапальов, С.О. (Світ медицини та біології, 2023)
Дослідження було присвячене оцінці комплексного лікування генералізованого пародонтиту, а також динаміці змін у тканинах пародонту після його завершення. Всього було обстежено 15 пацієнтів 30–55 років за допомогою пародонтальної зондової системи для контролю лікувальних заходів, проведених після закінчення консервативного лікування симптоматичного гінгівіту. З них 15 пацієнтів були обстежені приблизно через 8–9 місяців від початку лікування, а 11 пацієнтів – приблизно через 2 роки від початку лікування. Результати лікування показали вищу ефективність на нижній щелепі зі зменшенням глибини прикріплення епітелію на 23,8±4,6 % через 6–8 місяців після лікування, порівняно з 9,1±1,6 % на верхній щелепі. Терапевтичний ефект виявився стійким навіть через 2 роки після завершення лікування