ВПЛИВ КСЕНОБІОТИКІВ НА ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ІНФАРКТУ МІОКАРДА З ЕЛЕВАЦІЄЮ СЕГМЕНТУ ST ТА БУДОВУ ІНТРАКОРОНАРНИХ ТРОМБІВ - Соколов, М.Ю.; Беш, Д.І. (Світ медицини та біології, 2023)
Ксенобіотики є вагомим фактором ризику розвитку гострого інфаркту міокарда. Вивчити вплив ксенобіотиків на перебіг гострого інфаркту міокарда з елевацією сегменту ST та будову інтракоронарних тромбів. В дослідження увійшло 100 пацієнтів віком 57,81±10.26 роки з гострим інфарктом міокарда з елевацією сегменту ST. Усім їм було проведено первинне черезшкірне коронарне втручання із застосуванням мануальної тромбоаспірації. Отримані тромби аналізували морфологічно. Пацієнти, які мали професійний контакт з ксенобіотиками, були молодшого віку (55,29±10,86 проти 61,25±11,14 років; р