ДЕКСАМЕТАЗОН ТА ГРАНУЛОЦИТАРНИЙ КОЛОНІЄСТИМУЛЮЮЧИЙ ФАКТОР ЗМІНЮЮТЬ МОРФОЛОГІЮ РЕГЕНЕРАЦІЙНОЇ НЕВРОМИ - Грабовий, О.М.; Невмержицька, Н.М.; Шепелєв, С.Є.; Кондаурова, Г.Ю. (Світ медицини та біології, 2023)
Регенераційна неврома сідничного нерву характеризується стереотипною кінетикою клітинного складу та співвідношенням вмісту клітин Шванна та фібробластів. Дексаметазон чи гранулоцитарний колонієстимулюючий фактор, застосовані на ранніх етапах формування регенераційної невроми, незначно впливають на кінцевий стан сполучнотканинного компоненту невроми та дещо збільшують представництво в ній шваннівських клітин. Сумісне застосування дексаметазону та гранулоцитарного колонієстимулюючого фактору призводить до потенціювання ефекту останнього щодо зростання у невромі кількості клітин Шванна, а також затримує інволюцію невроми. Останнє призводить до помітного зсуву тканинного складу регенераційної невроми у бік нейрального компоненту.