ВІДСТАНЬ МІЖ ШИЛОСОСЦЕПОДІБНИМ І ЯРЕМНИМ ОТВОРАМИ У ЛЮДЕЙ З РІЗНИМИ ЧЕРЕПНИМИ ІНДЕКСАМИ - Керимзаде, Г.Е. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було визначення відстані між шилососцеподібним та яремним отворами на сухих черепах людей з різними черепними індексами. Дослідження проводилося на 159 сухих черепах. На всіх черепах за допомогою ковзної лінійки проводили вимірювання довжини та ширини черепа, далі всі черепи були поділені на такі групи: брахікрани, доліхокрани та мезокрани. Отримані дані були запротокольовані та зазнали статистичної обробки. При статистичному аналізі відстані між шилососцеподібним і яремним отворами в черепах різної форми за показником ширини встановлено, що у всіх черепах цей показник показує високу різницеву достовірність. Відстані між шилососцеподібним та яремним отворами не мають чітких відмінностей праворуч та ліворуч, проте достовірно відрізняються у черепів з різними індексами. При цьому у доліхокранів цей розмір більший, ніж у брахікранів та мезокранів.