ВПЛИВ ГІПОКСІЇ НА МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ЯКОСТІ МІЖАЛЬВЕОЛЯРНИХ КАПІЛЯРІВ ЛЕГЕНЬ ПІСЛЯ ГОСТРОГО ФІЗИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Султанова, Т.С.; Акбаров, Е.Ч.; Ягубова, С.М. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було комплексне вивчення структурної перебудови респіраторного відділу легень при фізичному навантаженні в експерименті, визначення морфологічного еквівалента гострої втоми аерогематичного бар’єру. Дослідження виконано на 30 лабораторних безпородних щурах-самцях масою 120,0–150,0 г. Використовували гістологічні та електронно-мікроскопічні методи. Результати експерименту ще раз доводять, що альвеолярна гіпервентиляція вражає дихальні альвеолоцити та ендотелій міжальвеолярних капілярів, зумовлюючи подальший перебіг патологічного процесу в аерогематичному бар’єрі. Аналіз наявних фактичних даних щодо субмікроскопічної реорганізації ендотелію на ранніх стадіях гіпоксії дозволить погодитися з думкою про глибокі порушення легеневих капілярів при гострому обмеженні фізичного навантаження. Основними патогенними факторами гіпоксемії та ушкодження паренхіми легень у цей час визнано підвищення проникності альвеолярно-капілярної мембрани, легеневого судинного опору та порушення механіки дихання з розвитком альвеолярної гіпоксії.