ПАТОГЕНЕТИЧНО ОБҐРУНТОВАНА ФАРМАКОЛОГІЧНА КОРЕКЦІЯ НИРКОВОЇ ДИСФУНКЦІЇ ПРИ ТЕРМІЧНОМУ УРАЖЕННІ ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ ЗАСТОСУВАННЯМ ГІПЕРОСМОЛЯРНИХ КОЛОЇДНИХ РОЗЧИНІВ ЛІПОПРОТЕЇНУ З СОРБІТОЛОМ ТА HAES-LX-5 % - Тірон, О.І.; Вастьянов, Р.С.; Горошков, О.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження є дослідження впливу гіперосмолярних колоїдних розчинів ліпопротеїну з сорбітолом та HAES-LX 5 % на особливості функціонування нирок в динаміці термічного ушкодження щитоподібної залози. Протягом 30 діб післяопікового періоду відбуваються виражені порушення функції нирок, які проявляються порушенням їх фільтраційної, екскреторної та дезинтоксикаційної функції, а також прискоренням процесів ліпопероксидації та пригніченням активності антиоксидантного захисту в їх паренхімі. Доведено, що порушення функціональної активності нирок набуває максимуму на 3-й – 14-й добах дослідження. Застосування гіперосмолярних колоїдних розчинів ліпопротеїну з сорбітолом та HAES-LX 5 % виявилося ефективним в аспектах запобігання вільнорадикального механізму ураження нефроцитів, активації ферментативної ланки антиоксидантного захисту та відновлення специфічної функції нирок. Оптимум захисної активності застосованих гіперосмолярних колоїдних розчинів приходиться на 7–14 доби досліду і триває до кінця експерименту. Таким чином, схема фармакологічної корекції термічного ураження щитоподібної залози із введенням гіперосмолярних колоїдних розчинів з багатоіонним складом ліпопротеїну з сорбітолом та HAES-LX 5 % є патогенетично обґрунтованою та такою, яка не лише здатна відновити функціональну активність нефроцитів, але й запобігти їх ураженню в динаміці постопікового процесу.