МОРФОГЕНЕЗ МАЛИХ СЛИННИХ ЗАЛОЗ ТВЕРДОГО ПІДНЕБІННЯ ПРИ ВВЕДЕННІ ТРИПТОРЕЛІНУ НА РАННІХ ТЕРМІНАХ СПОСТЕРЕЖЕННЯ У ЩУРІВ - Шепітько, В.І.; Стецук, Є.В.; Штепа, К.В.; Борута, Н.В.; Волошина, О.В.; Пелипенко, Л.Б.; Сербін, С.І. (Світ медицини та біології, 2023)
Малі слинні залози дуже чутливі до патологічних процесів в організмі, однак до теперішнього часу реактивність малих слинних залоз у відповідь на нейроендокринні зміни в організмі вивчена не достатньо і тому є однією з невирішених проблем сучасної морфології. Введення триптореліну негативно впливає на структурні компоненти секреторних та вивідних протоків малих слинних залоз щурів, які проявились статистично достовірним збільшенням всіх структурних компонентів з максимумом на 30-у добу, без відновлення іх до показників контрольної групи на 180-у. Порівнюючи морфометричні показники експериментальної групи на 30-у та 180-у доби визначили статистично достовірне зменшення морфометричних показників, а саме: висота мукоцитів зменшилась на 21 %, зовнішній діаметр кінцевого секреторного відділу на 22 %, просвіт кінцевого секреторного відділу на 27 %; висота головних клітин вивідних проток на 9 %, зовнішній діаметр вивідних проток на 24 %, просвіт вивідних проток на 27 %, на нашу думку, за рахунок зменшення компенсаторних властивостей тканин малих слинних залоз.