ВПЛИВ РЕНТГЕНІВСЬКИХ ПРОМЕНІВ НА МЕТАБОЛІЗМ ПЕЧІНКИ - Багіров, І.М. (Світ медицини та біології, 2023)
Експеримент був проведений на 20 головах білих щурів, розділених на 3 групи по 5 голів у кожній. До 1 групи увійшли інтактні щури. Піддослідних тварин по 2 групи опромінювали рентгенівськими променями. У білих щурів, що входять до 3-ї групи, через 10 днів після припинення рентгенівського опромінення у крові визначали ферменти печінки. Експериментальні тварини опромінювалися рентгенівськими променями за допомогою апарату RUM 17. Результати наших досліджень показали, що концентрації печінкових ферментів у крові білих щурів, підданих рентгенівському опроміненню, були підвищені і відрізнялися від норми. Так, концентрація аспартатамінотрансферази в крові склала 27 % порівняно з інтактним станом (P0,05), аланінамінотрансферази – 30 % (P0,05), глутамінтрансферази збільшилася на 17 %, лактатдегідрогенази – на 31 % (P0,05). Концентрація креатинфосфокінази в крові, що є основним показником репаративного процесу, була підвищена на 52 % вище за рівень в інтактному стані (P0,001). Синтез печінкових ферментів у крові експериментальних тварин, опромінених рентгенівськими променями, порушувався та призводив до змін, що відповідають гепатиту. У тканинах печінки експериментальних тварин посилювалося і вільне перекисне окиснення ліпідів. Вміст у крові перекису водню, дієнового кон’югату та малонового діальдегіду збільшився на 87,5 %, 61,5 % та 158 % порівняно з інтактним станом, відповідно. У гомогенаті середні значення концентрації поверхнево-розташованих білків SH груп, внутрішніх білків SH груп, пероксидази, каталази та загальної антиоксидантної активності порівняно з інтактним станом зменшилися.