ЗАХВОРЮВАНІСТЬ ДИТЯЧОГО І ПІДЛІТКОВОГО НАСЕЛЕННЯ АЗЕРБАЙДЖАНУ - Балаєва, Ш.М.; Султанова, М.Дж.; Джафарзаде, Н.Дж. (Світ медицини та біології, 2023)
У статті представлені дані про захворюваність дітей віком від 0 до 13 років та підлітків 14–17 років за період 2007–2016 років. у Азербайджані. Проведено аналіз поширеності захворювань, що належать до різних класів МКХ-10 та оцінку зміни структури захворюваності за десятирічний період. У роботі використано матеріали Державного комітету зі статистики Азербайджанської Республіки. Встановлено, що хоча загальна захворюваність дітей 0–13 років мала тенденцію до зниження, спостерігається явне зростання поширеності захворювань травної, нервової, опорно-рухової систем, органів кровотворення, хвороб очей та придатків. За період 2007–2016 років загальна захворюваність підлітків 14–17 років збільшилась у 2,5 рази. Зростання захворюваності спостерігалося практично за всіма класами хвороб. Особливо високі темпи поширення захворювань нервової, травної, опорно-рухової та сечостатевої систем, хвороб очей.