СТАТИСТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ НА ВИНИКНЕННЯ КАРІЄСУ ТА ПАРОДОНТИТУ У ОСІБ ВІКОМ 18–22 РОКІВ - Гриновець В.C.; Макеєв, В.Ф.; Ріпецька, О.Р.; Войцеховська, Ю.В.; Бучковська, А.Ю. (Світ медицини та біології, 2023)
В статті подані результати дослідження впливу харчових продуктів на процеси карієсу та пародонту з застосуванням статистичних методів. Інформаційною базою дослідження послужили дані, які отримані шляхом анкетування студентів-стоматологів віком 18–22 роки медичного університету. В основному як фактори розглядалось вживання молочних продуктів, овочів і фруктів, м’яса, хліба, солодощів. За кількісну характеристику харчування приймалась кількість разів споживання продуктів протягом тижня. Підтверджено гіпотезу, що кількість споживання продуктів впливає на стан пародонту та кількість карієс них зубів у особи. В результаті визначення відповідних залежностей виявлено суттєвий вплив двох груп харчових продуктів – молочних та овочів і фруктів. Безпосередньо залежності мають нелінійний (квадратичний) вигляд і відповідно встановлено оптимальні інтервали обсягів споживання продуктів, оскільки як недостатнє, так і надлишкове їх вживання негативно впливає на стан зубів і ясен. Побудована двофакторна лінійна статистична залежність, яка дає можливість оцінити сумарну дію двох видів продуктів харчування. Стосовно інших продуктів, то суттєвих взаємозв’язків між їх вживанням та станом ротової порожнини не виявлено.