ОЦІНКА ЕФЕКТУ ТВІН-БЛОКУ ТА МОДИФІКОВАНОГО ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИСТРОЮ НА ОБ’ЄМ ВЕРХНІХ ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХІВ ТА ЛЕГЕНЕВУ ФУНКЦІЮ У ПАЦІЄНТІВ З ДИСТАЛЬНИМ ПРИКУСОМ - Дрогомирецька, М.С.; Садек, А.С.М.; Дєньга, О.В.; Пиндус, Т.О.; Вишневська, Г.О.; Шнайдер, С.А.; Дорош, І.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Дослідження було присвячено порівнянню ефективності ортодонтичного лікування скелетних форм дистального прикусу за допомогою модифікованого функціонального апарату та твін-блоку щодо впливу на зміни розмірів верхніх дихальних шляхів і легеневої функції у пацієнтів з ретрогнатичним положенням нижньої щелепи та звуженням верхніх дихальних шляхів. Проведено аналіз антропометричних і спірометричних показників в динаміці ортодонтичного лікування 104 дітей віком від 7 до 13 років із скелетними формами дистального прикусу та патологією верхніх дихальних шляхів у періоді змінного прикусу, на піку зростання (CS3 і CS4 – пубертальні стадії). Застосування функціональної апаратури є необхідною складовою ортодонтичного лікування дітей з скелетними формами дистального прикусу, оскільки це дозволяє виправити патологію прикусу та покращити функціонування зубо-щелепової системи.